Az álomház építése már telekválasztásnál elkezdődik! Korábban leírt szempontok folytatása.

Bontás:

Amennyiben a telken bontandó épület található, akkor arra időt és pénzt kell fordítani. Idő a bontás, pénz a keletkezett törmelék elszállítási és elhelyezési díja.

Lejtés és talajviszonyok:

Lejtős teleknél költségnövelő lehet a többlet földmunka. Viszont lejtős terepen a szinteltolás lehetőségével izgalmasabb ház alakítható ki. Talajviszonyok felderítése fontos az alapozási mód vagy esetleges pince szempontjából.

Közművek:

A közműellátottság fontos feltétele az építésnek. Ezek hiánya esetén a kiépítés nagyban megnöveli a költségeket és az átfutási időt. Amennyiben megvannak a közművek akkor is tájékozódni kell a szolgáltatóknál csatlakozás módjáról és költségeiről.

Régészet:

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni a telek régészeti helyzetéről. Amennyiben a telek régészeti érintettségű, úgy az Örökségvédelmi Hivatal /KÖH/ ragaszkodhat a vizsgálatok elvégzéséhez. Ez nem csak idő hanem költség is hiszen a kutatás költségeit az építtető fizeti.

 ️Tulajdonviszonyok:

Fontos mindig tisztázni a tulajdonviszonyokat. Ugyanis egy több tulajdonos birtokában lévő telek esetén véget nem érő huzavonába lehet csöppenni. ️

Földhivatal:

A tulajdonviszonyok és a telekre vonatkozó minden adat felderítésére ki kell kérni a földhivatalból a tulajdonlapot. Ezen fel van tüntetve a telekre vonatkozó összes adat. Így megtudhatjuk, hogy van-e terhelés, szolgalom vagy felhasználási tiltás a telken. A tulajdonlap alapján ellenőrizhető a telek mérete és helyzete. Amennyiben nem egyezik, földmérő segítségét kell igénybe venni. Ezzel akár egy későbbi pereskedés is elkerülhető.

Infrastruktúra:

Érdemes megvizsgálni a környék szolgáltatási és intézményi lefedettségét.

Szomszédok:

A szomszédság felderítése nagyon fontos, hiszen rossz szomszédság tönkre teheti mindennapjainkat. Állattartás, telephely, műhely, ipari tevékenység stb… A fent felsorolt szempontok egy része saját erőből ellenőrizhető a többihez érdemes szakember segítségét kérni! Ebben tudunk mi közreműködni.